Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

A bolygó hollandi

Egy XXI. századi
disszidens kalandjai.

Kitántorgás?
   Menekülés?
      Céltudatosság?

All in one
   - vagy all in?

Friss topikok

  • Otto von Bolschewich: Gratulálok, jó érzés ezt olvasni. :) (2011.07.25. 16:15) Mindenhol jó, de a legjobb útközben
  • geegee: Üdv, így ismeretlenül is.Ennél jobban, nagyjából sehogy se lehetett volna összefoglalni.Mi is vala... (2011.03.28. 23:20) A Mérleg jegyében
  • tevepup: Szentendrei szélmalom én előttem még mindig zárva volt. Az ópusztaszerit ugyan lehet látogatni, de... (2011.02.09. 09:30) Egy malomban őrlünk
  • Bolygo_Hollandi: Komment nem vész el, csak átalakul :-) Az igazán élvezetes borkóstolós leírásokat meghagynám a nál... (2011.01.08. 19:31) Olasz vendéglőkben Németországban
  • aticity: azé remélem néger csaj még nincs az ágyadban esténként :) (2010.11.17. 15:14) Amikor...

Egy malomban őrlünk

2011.01.09. 15:06 | Bolygo_Hollandi | 1 komment

Címkék: video holland malom

Legalábbis én most csak egy malomban jártam, na de az aztán milyen!

A történet a Zaan folyónál kezdődik. Az itt élő emberek a kereskedelemből és a halászatból meggazdagodva 1600 körül építették meg első szélmalmaikat. Először arra használták őket, hogy a takarmányokat megszárítsák, aztán egy komplett ipari körzet nőtt fel a környéken. 1000 szélmalomban árpát, rizst, papírt, fát, növényi olajokat, mustárt, kendert, dohányt és sok más anyagot dolgoztak fel. A szélmalmok a gőzgépek elterjedésével, az 1850-es évektől kezdtek kiszorulni az ipari termelésből, és a Zaan mentén, a skanzenben már csak 13 malom maradt meg az elmúlt idők ipari és technológiai emlékeként.

A szél meglehetősen bizonytalan energiaforrás, de az idő nagy részében forgatja a malmot. Azonban ez nem történhet a molnár nélkül, aki a vitorlákat és a teljes malomtetőt (ami majdnem 15 tonna) a szó szoros értelmében elforgatja. Ugyancsak ő szabályozza a vitorlák és a deszkalapok alkalmazásával a malom forgásának sebességét. A molnár egy fék segítségével állítja meg a vitorlák forgását (ez egy faköteg-fék a malom kupolájában). Minél erősebb a szél, annál több gépet tud mozgásba hozni. Szélcsendes napokon pedig takarítás, iszogatás, kártyázás és általános szórakozás volt a program :-)

A Macska (De Kat) nevű malom 1782-ben épült, különféle festékek és színezőanyagok őrlésére. Annak idején nagy mennyiségben importáltak trópusi fákat a kelmék festésére. A nehéz fadarabokat vésőkkel szilánkokra hasogatták, majd a forgácsokat 5-7 tonnás kövekkel porrá őrölték, utána egy forgó dobban megrostálták. A malom földfestékeket, mészkövet és polírozóanyagokat is őrölt. A feldolgozott, lisztszerű pigmenteket a festők lenolajban dörzsölték el, így állították elő a festéket.

A Macska tán az utolsó széllel hajtott, ma is működő festékmalom a világon. Termékeit antik pigmentek és festékek gyártásához ma is értékesítik.

Így néz ki ma a Zaan folyó partja:

Ilyen a skanzen távolabbról:

Ilyen a Macska kívülről:

 

Fotón azért jobban mutat, de az nem forog:

 

 Így forognak a kerekek (elég félelmetes, egy-egy kő itt éppen 3 tonna):

 

meg még így is forognak: 

 

Éppen krétaport őrölnek, az alapanyag a francia Ardennekből jön, a késztermék pedig lehet művészi kréta, vagy focipálya-festék, vagy akár linóleum-összetevő is (tudjátok, amivel lelinóleumozzák a Lenin-mauzóleumot).

Egy szinttel feljebb: nehéz visszaadni, milyen jó szél van, mennyire remeg alattad az egész malom, milyen hatalmasak a méretek: kicsit úgy érzem magam, mint Katalinka a dalban:
"kerék alá tesznek, onnan is kivesznek":

Micsoda gépezet, és minden fából:

Lépjünk ki a felső szintre! Ilyen a kilátás a holland tájra, jól nézzétek meg, mert ilyen magasra Hollandiában ritkán jut az ember :-)


Jaj, egy malom :-)

Nem baj, a másik irány is nagyon szép, bár kissé lapos:

 

Most pedig nézzük, hogyan állítja szélbe a malmot a molnár:

 

A felső szint ablakán szerencsére nem lehet kihajolni, mert ehhez képest a nyaktiló meg a guillotine igen humánus kivégzőeszközök voltak:

Eggyel feljebb már csak a hóhér szobája van :-)

 

A gép forog, az alkotó pihen:

 

Ennyit mára a tudomány és technika újdonságaiból, bocs ha túl műszaki lett ez a poszt, de végülis mérnök volnék, vagy mi...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bolygo.blog.hu/api/trackback/id/tr722571760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tevepup 2011.02.09. 09:30:31

Szentendrei szélmalom én előttem még mindig zárva volt. Az ópusztaszerit ugyan lehet látogatni, de az sem működik. Most már legalább tudom, hogy hova kell elmenjek, ha érezni is szeretném ahogy működik, mert elképzelni azt, hogy hogy is működik az ugye nem nehéz. Ezt érezni kell :D
Keresek még 3 árbocos vitorlást, gőzmozdonyt, B-24-es bombázót, Spitfire-t ... működés közben kipróbálási lehetőséggel.
Szerintem a leírás nem lett túl műszaki, sőt. És külön örülök, hogy végre Lenin öröklakása is új padlóburkolatot kap :)
süti beállítások módosítása